Hem
ÖVERSIKT AV RIDRESOR 2024
RIDRESOR 2024 - information om resor
Så här går det till
Nyheter
Om FlygandePass
Vår filosofi
Bokningsregler
Kontakt/Anmälan
Lite om Island
Om Islandshästen
Länkar
Våra turledare
Vår hästgård - Granby
Isländska recept


Anmäl dig till vårat nyhetsbrev.
Namn

E-postadress


Så här fungerar våra ridturer

Att rida på Island med en stor flock löshästar är fantastiskt roligt och samtidigt annorlunda mot vad vi är vana vid på hemmaplan.
Hästar är ju, som du vet, både flockdjur och flyktdjur. Och flocken behöver en ledare. När vi rider med många löshästar, en stor flock, så är det vår isländske guide som är ledare över flocken. Han eller hon visar vägen, bestämmer takten, och talar om för oss hur vi ska agera i olika situationer. Vår guide är med andra ord också ledare över oss ryttare och har ansvaret för att med vår hjälp hålla ihop flocken och se till att den inte rymmer och att allt går lugnt och säkert tillväga.

De hästar du får rida på Island är vana att bära många olika ryttare. Våra guider ser till att du får en häst som passar dig och din ridvana.
Men det är ett par saker, som skiljer sig från vad vi är vana vid hemifrån: Hästarna vi rider på Island rids under perioden maj till september. Resten av året springer de fritt på gårdens marker. Undantag är hästar som tränas, rids av familjen eller tävlas – dessa hästar rids året runt. Alla hästarna är starka och välmusklade och kan tölta långa sträckor i full fart, något man nästan aldrig upphör att förvånas över!
En annan sak är att vi rider med en stor flock av löshästar, ca 50 – 60 st. Detta påverkar ju alla hästarna och även vår ridning. Syftet med att ha med en stor flock är att vi ska kunna byta hästar under dagen, upp till 3 olika hästar per dag får vi pröva på.

Här nedan har vi tagit upp sådant som är viktigt att tänka på när man rider på Island och med en flock löshästar

1.SÄKERHET



-Att sitta upp på hästen:

*Stå nära hästens sida och titta framåt, i samma riktning som hästen tittar
*Lägg tygeln över hästens huvud och en arm på andra sidan, över sadeln
*Se till att du har kontakt med hästens mun, lätt tygelkontakt, dra inte. Håll i tyglarna med båda händerna
*Sitt upp, undvik att sätta dig i sadeln förrän du har båda fötterna i stigbyglarna. Sätt dig ned, med hela din tyngd, först då du har båda fötterna i stigbyglarna . Det är bra om du kan försöka sitta upp på hästen både från vänster och höger sida.
*När du sitter bra, smek hästen mjukt!

-Behöver du ändra stiglädrens längd eller spänna sadelgjorden, gör det ABSOLUT INTE från hästryggen, utan sitt av. Om hästen plötsligt börjar springa åker du lätt av.

-Sitt lugn och avslappnad i sadeln, rak i ryggen.

-Tag inte av, eller på, en jacka eller tröja när du sitter på hästen. Det skrämmer med största sannolikhet hästen. Var även försiktig i början med dragkedjor/kardborrband. Du får testa vad din häst reagerar på

-Vifta inte med armarna när du sitter på hästryggen. Det kan skrämma din häst.
Alla hästar är olika så pröva försiktigt.

-Klappa inte hästen på halsen – vissa hästar tar det som ett kommando att börja springa. Men du kan förstås stryka, smeka, hästen utefter halsen.

-Om hästen inte vill stå stilla precis när du suttit upp så beror det INTE på att den är farlig- hästen är bara ivrig att att komma igång (precis som du själv). Det märker du så fort gruppen startat

Njut av ritten, hästarna och landskapet !!!

2.ATT RIDA MED FLOCK
Det är lite speciellt och mycket spännande att ha en stor flock med löshästar med sig. Det gäller ju att få alla hästarna med sig på ett kontrollerat sätt.
När du tilldelas din häst får du också veta om du ska rida framför flocken eller bakom den. Vår grupp delas i två delar alltså, en som rider före och en efter. Var man ska rida beror mycket på hästens lynne, var den passar bäst. Du kommer att få rida både före och efter under vår ridvecka.

*Det är gruppen som rider före som bestämmer farten, om vi ska skritta, tölta eller om det är dags att pausa. För alla som rider bakom är det viktigt att ha koll på förryttarna och inte driva på flocken. Rider man för nära flocken när man är bakom är det lätt att flocken ökar farten och då kan de få lite problem längst fram.
Vi har islänningar med oss som hjälper till.

*Gruppen före: Vår ledare bestämmer takten. Om det är så att hästarna bakom kommer ikapp måste vi hjälpas åt att hålla tillbaka dem (på Island kommer vi att visa hur man gör).
Ibland måste vi stanna flocken, vid pauser eller av annat skäl. Då är det viktigt att de som är framme sprider sig lite och vänder sin häst mot flocken, då stannar den.

*Gruppen efter: Många hästar försöker hitta något bra bete, en pöl att dricka ur eller tycker bara det är kul att springa ut åt sidan. Vi som är bakom får då se till att de går vidare och rymmarna får vi fånga in. Det är upp till var och en hur mycket man vill hjälpa till att rida ut i terrängen och hämta in rymlingarna.
Rid inte för nära flocken, håll flockens fart. Om förgruppen stannar, stanna du också, en bit bakom flocken. Kommer du nära inpå börjar hästarna röra sig framåt.

*Rid aldrig in i flocken. Men ibland kan man hamna där ändå. Då är det viktigt att sakta ner så du hamnar bakom, eller om det är en smal stig, bara följa med. Är du inne i flocken så är den viktigaste regeln att aldrig rida fortare än vad flocken springer.

Allt det här går vi igenom på Island. Tänk på: Det är en härlig och mäktig känsla detta med flocken. Bara hänga med eller vara lite cowboy, du bestämmer själv

  3. ATT RIDA ÖVER VATTENDRAG


Under vår ridtur kommer vi många gånger att få rida över åar, floder eller havsvikar (Snæfellsnes). Viktigast här är att inte titta ned i vattnet utan fästa blicken på den punkt dit man ska. Hästen söker själv hitta bästa ställena att sätta hovarna, styr den bara åt rätt håll, där andra rider och håll inte för hårt i tyglarna. Hästen måste kunna titta ner. Tittar du själv ner är det lätt att du tappar kontrollen och – om det är rinnande vatten – att du blir yr i huvudet.
(Du kan självfallet titta ner några sekunder i taget, men inte längre.)

4. PAUSER

Med jämna mellanrum så stannar vi för en paus, det kan vara för att hästarna ska få pusta lite, äta lite gräs eller dricka.
I sådana fall får vi sprida ut oss runt flocken så att inga hästar smiter.

Vi stannar också för att byta häst, äta lunch mm. Ibland finns det en inhägnad där vi kan släppa in hästarna. Då är det lätt. Men oftast får vi ringa in alla hästarna med vita band, en cirkel. När vi gör så är det mycket viktigt att alla hjälps åt att hålla i bandet med rätt så jämna mellanrum. Det kan vara lite pyssligt att hålla i bandet, sadla av, sadla på och att äta mm, men vi hjälps ju åt så då går det alltid fint! Och vi rider inte vidare förrän alla är klara, så ingen stress. Våra ledare ser till att allt fungerar på ett bra sätt och hjälper såklart till.
Det är naturtligtvis också så att vi hjälper varandra med att sadla, kollar om det behövs hjälp någon annanstans utmed bandet. När vi sadlat hjälper vi till att hålla i bandet igen.
Vänta på ledarens tecken innan du sitter upp. (Eller av.)
Till sist,var aldrig rädd för att fråga om du är osäker på något.


En riktigt skön och rolig ridtur önskar

Bosse och Renée


PS!

Vi har här lagt in några uttryck på isländska, som du kan höra under själva ridturen.

-Hann er taumlettur / hún er taumlett = hästen svarar bra på lätta tygeltag
-höldum áfram = låt oss fortsätta framåt
-stoppa = stanna, oftast kombinerat med att ledaren sträcker upp handen
-fara á bak = sitta upp
-fara af baki = sitta av
-rolega = ta det lugnt här
-pás = rast (paus)

Några vanliga hästfärger du kommer att höra:

-jarpur / jörp = brun
-brúnn = brunsvart
-rauður /rauð = fux
-skjóttur=skäck

FlygandePass AB, Annelundsvägen 4, 762 91 Rimbo, Tel Bosse 070 754 28 76, e-post info@flygandepass.se