Hem
ÖVERSIKT AV RIDRESOR 2024
RIDRESOR 2024 - information om resor
Så här går det till
Nyheter
Om FlygandePass
Vår filosofi
Bokningsregler
Kontakt/Anmälan
Lite om Island
Om Islandshästen
Länkar
Våra turledare
Vår hästgård - Granby
Isländska recept


Anmäl dig till vårat nyhetsbrev.
Namn

E-postadress


Lite information om Island

ISLAND - GEOGRAFI OCH HISTORIA

Island ligger i Atlanten, ca 30 mil öster om Grönland. Ytan är på 103 000 km2. Som jämförelse kan vi säga att Sverige är fyra gånger större än Island medan Island är dubbelt så stort som Danmark. Island är också större än länder som Österrike, Ungern och Portugal. Men landet är glest befolkat, bara drygt 300 000 invånare varav 2/3 bor i eller runt om Reykjavik.
Islands nordligaste del, Grimsey, tangerar polcirkeln och ligger på samma breddgrad som Jokkmokk i Sverige. Snæfellsnes ligger på samma breddgrad som Skellefteå och Reykjavik placerar sig mellan Umeå och Skellefteå.
När vi är på Island så får vi uppleva den storslagna naturen – jöklar, vulkaner, vattenfall
och det öppna landskapet (all skog fälldes under de första århundradena efter bosättningen). Island ligger där två kontinentalplattor delar sig, den amerikanska och den europeiska. Sprickan växer med ca 2- 5 cm per år och kan studeras i t.ex Tingvalla och Mývatn. Detta är orsaken till den vulkaniska aktiviteten och de jordskalv, som ständigt inträffar (jordbävningsaktiviteten är hög men skalven är, med enstaka undantag, så små att de inte märks). På www.vedur.is finns kartor över de senaste skalven.
Islands mest berömda vulkaner är Hekla och Katla, och naturligtvis Surtsey, ön som bildades år 1963. I snitt har man ett vulkanutbrott vart 5:e år, men de flesta under Vatnajökull, vilket man inte märker mycket av. De senaste vulkanutbrotteen, som vi alla märkte av, var Eyafjallajökull, för ett par år sedan och nu 2014-2015 vulkanen Barðarbunga, i Vattnajökull.
Tack vare den vulkaniska aktiviteten har landet gott om jordvärme, vilken används till att värma upp bostäder, till kraftverk mm. Vi själva får ta del av den i t.ex Blå Lagunen och i varma källor ute i naturen (bland annat på några av våra ridresor)..
Islands högsta berg, Hvannadalshnjúkur (2119 m), ligger i södra änden av Vatnajökull. Det kan vara intressant att veta att bara 1% av landets yta går att odla, och lika lite är skogbeväxt – mest fjällbjörk.Här är det värt att nämna att det pågår många skogplanteringsprojekt, både i statlig och privat regi. (Hos Oddur och Gugga kan du se hur de varje år planterar fler och fler träd.)
Tack vare Golfströmmen är klimatet på södra Island fuktigt och ganska milt medan det längre norrut är torrare (= varmare somrar och kallare vintrar.)


Den första nordbon, som kom till Island, var den svenske vikingen Garðar Svavarsson. Enligt Landnámsbók (se nedan) råkade hans skepp ut för en storm och drev mot Island. Det här var år 860 cirka. Den romantiska versionen lyder så här:Garðars mamma hade sett ön i en dröm!  Och sonen med vänner bestämde sig för att hitta den!

I vilket fall,Garðar och hans sällskap stannade över vintern i Húsavik på norra Island (det var de som döpte stället till Húsavik). Han kallade också ön för Garðarshólmi


Några år senare kom norrmannen Hrafna-Flóki och försökte bosätta sig i Västfjordarna. Men klimatet var för kallt så han seglade därifrån och kallade ön för Island.
Den egentliga ”landnámstiden”, då Island befolkades, startade med norrmannen Ingòlfur  Arnarson, som bosatte sig där Reykjavik idag ligger (namnet på Ingólfurs gård var Reykjavik.) Det var år 874.
(På södra Island, vid denna tid, hade en del munkar från Irland slagit sig ned. De blev bortkörda så småningom.)

Bakgrunden till bosättningen på Island finner vi i Norge: År 865 blev Harald Hårfager kung över en del av Norge, på den tiden uppdelat i många små kungadömen. Harald blev kär i dottern till kung Erik av Hordaland. Hon hette Gyda Eriksdotter och hon ville bara gifta sig med Harald om han var mäktig nog, hon tyckte han skulle vara kung över hela Norge! Harald började därför kriga mot de olika fylkeskungarna, som hade att välja på att bli dräpta eller att underkasta sig. Många valde att fly från Norge, med släkt och vänner, till Skottland, Irland och även Island.
Harald lyckades och fick sin Gyda!
(Läs mer om utvandrarna under vår ridtur ”I nybyggarnas spår”, läs den spännande – och sanna – historien om Unn den djuptänkta.)
Några islänningar ville vidga sina vyer – Erik den Röde seglade längre västerut och upptäckte Grönland år 982. Där bosatte han sig med sin familj och hans son Leifur Eiriksson, upptäckte Amerika (Vinland) omkring år 1000. På Island bodde de på gården Eiriksstaðir, vilken vi besöker på vår tur I nybyggarnas spår.

Själva Landnámstiden räknas mellan 874 och 930. Alla bosättare finns registrerade i den s.k. Landnámsbók, skriven på 1100-talet.
Under 11 - 1200-talen skrevs också många av de isländska sagorna ned (saga på isländska = berättelse med (oftast) historisk bakgrund) - efter att tidigare ha berättats muntligt. En av de främsta skriftställarna var Snorri Sturluson, som under sina sista år levde i Reykholt, där han blev mördad 1241. Vi passerar Reykholt när vi rider Glaciärturen.

Några årtal:

År 930 grundas Alltinget, en lagstiftande och dömande församling

År 1000 kristnas Island, på så sätt att man fick fortsätta tillbe sina gamla gudar bara ingen såg det!

År 1262: Norges kung blir Islands överhuvud

År 1379: Danmark tar makten över Island genom den s.k. Kalmarunionen (union mellan Danmark, Norge och Sverige)
Genom bildandet av Kalmarunionen kom Norge liksom Island under danskt styre. Först 1904 fick Island ett visst självstyre. Under andra världskriget blev Danmark ockuperat av Tyskland och Island av Storbrittanien.
När unionsavtalet med Danmark löpte ut 1944 så lösgjorde Island sig från det danska väldet.

17 juni 1944: Island blir självständigt (från Danmark) och republiken Island utropas på Tingvalla. Den 17 juni är numera Islands nationaldag.

 

FlygandePass AB, Annelundsvägen 4, 762 91 Rimbo, Tel Bosse 070 754 28 76, e-post info@flygandepass.se