Hem
ÖVERSIKT AV RIDRESOR 2024
RIDRESOR 2024 - information om resor
Så här går det till
Nyheter
Om FlygandePass
Vår filosofi
Bokningsregler
Kontakt/Anmälan
Lite om Island
Om Islandshästen
Länkar
Våra turledare
Vår hästgård - Granby
Isländska recept


Anmäl dig till vårat nyhetsbrev.
Namn

E-postadress


Om Islandshästen

"En häst är mer värd än alla rikedomar" -spanskt ordspråk

Islandshästen har funnits länge på Island. De första nybyggarna från Skandinavien hade med sig hästar för mer än 1100 år sedan.
Island koloniserades mellan åren 870 och 935, den så kallade Landnámstiden. De två första som stadigvarande bosatte sig på Island var de norska vikingahövdingarna Ingolfur och Leifur. De flyttade till Island år 871. Ingolfur grundade gården Reykjavik (där huvudstaden nu ligger.) De förde med sig sina djur, de bästa de hade, och deras hästar anses idag vara islandshästarnas stamfäder. Även nybyggare från Danmark, Sverige och norra England hade med sig sina hästar. Eftersom hästarna ofta släpptes lösa på bete så blev det en snabb beblandning mellan dessa hästar och vi fick så småningom en utveckling till islandshästen, en unik ras. Ganska snabbt förbjöd man även import av nya hästar - importförbudet ,som gäller även idag, har nu varit verksamt i över 800 år.
Därigenom har islandshästen blivit en av världens äldsta, renrasiga hästar.

Under dessa drygt 1140 år har hästen fått anpassa sig till ett mycket hårt klimat och tuffa levnadsvillkor. Hästen har varit transportmedel för både människor och varor i ett land som inga vägar hade. (Först efter Andra världskriget utvecklades vägnätet på Island.)
Den oberäkneliga naturen med ständiga överraskningar vad gäller väder, vindar, vulkanutbrott, jordbävningar mm har gjort att hästen blivit mycket tålig som hästras, men Islands befolkning har också fått en stark känslomässig anknytning till islandshästen, eftersom den är så användbar till många saker. Och dessutom var många helt beroende av hästen för sin överlevnad.

Även idag har islandshästen på Island en mycket stor betydelse. Den avlas målmedvetet till en bättre och bättre häst vad gäller ridkvalitet, hållbarhet och utseende, inte bara på Island utan också i övriga världen (dock främst i Europa). Islandshästen blir allt mer populär över hela världen eftersom hästen erbjuder ryttaren en behaglig ridtur i gångarten tölt. Islandshästen har även ofta en härlig vilja och en hanterbar framåtbjudning, allt som krävs av en välskolad häst. Varje år kommer tusentals utländska besökare till Island med det uttalade syftet att få rida denna populära hästras i en så inspirerande miljö.

VISSTE DU ATT……

Till Sverige kom de första islandshästarna redan i slutet av 1800-talet. Hästarna blev populära som arbetshästar hos många småbönder. Det här med tölt och pass förstod man sig inte på vid denna tid. Det är intressant att en av de första ryttarna på islandshäst i Sverige var den populäre författaren Albert Engström. År 1911 reste han till Island och red mycket när han var där - det fanns ju inga vägar, bl. a. på flera av de platser där FlygandePass har sina ridresor (Snæfellsnes, Akureyri, Hekla tex). Albert Engström tog med sig en islandshäst tillbaka till Sverige. Den döpte han till Rolf Krake. Engström bodde i Grisslehamn i Roslagen och där hade han sin islandshäst. De väckte tydligen mycket uppmärksamhet när de red omkring i trakterna.

Sin Islandsresa har han skrivit om i boken ”Åt Häcklefjäll”. Den kom ut 1913 och på bokens omslag har Engström gjort en fin målning av sig själv sittande på sin islandshäst. Albert Engström var ju både författare och konstnär.

Idag finns det drygt 27 000 islandshästar bara i Sverige.

FlygandePass AB, Annelundsvägen 4, 762 91 Rimbo, Tel Bosse 070 754 28 76, e-post info@flygandepass.se