Hem
ÖVERSIKT AV RIDRESOR 2018
RIDRESOR 2018/2019 - information om resor
Så här går det till
Nyheter
Om FlygandePass
Vår filosofi
Bokningsregler
Kontakt/Anmälan
Lite om Island
Om Islandshästen
Länkar
Våra turledare
Vår hästgård - Granby
Isländska recept


Anmäl dig till vårat nyhetsbrev.
Namn

E-postadress


ISLÄNDSKA RECEPT


 

Isländskt julgodis från den ridande kocken i Akureyri, Anna Maria

 

Sörur, klassiska isländska julkakor, som små mandelbiskvier.

 

                          200 g mandlar

                          180 g florsocker

                          3 äggvitor

                          salt på en knivspets



 

Värm ugnen till 180°. Finhacka mandeln och blanda florsockret med mandeln.

Vispa äggvitorna hårt tillsammans med saltet tills du kan sätta skålen upp och ned utan att massan ramlar ur. Blanda försiktigt i mandlarna och florsockret med en slev. Sätt degen i en

sprits och tryck ut på bakplåten. Gräddas i ca 12 minuter.

  

Kräm

5-6 msk sirap

6 äggulor

300 g smör

2 msk kakao

2 tsk kaffepulver

 

Värm sirapen. Vispa äggulorna tills de är krämgula och tjocka. Häll över sirapen i en tunn ”stråle” och fortsätt vispa i det rumsvarma smöret. Häll i kakao och kaffe och rör om ordentligt.

Låt krämen svalna i kylskåpet 1-2 timmar innan krämen läggs på. Spruta krämen på Sörubottnarna och använd en sked för att tunna ur krämen vid kanterna.

 

Chokladöverdrag

400 gr mörk chocklad

Smält över hett vattenbad, låt det svalna en stund innan du doppar krämsidan i chokladen



Skyrtårta

 

Här kommer Anna Marias skyrtårta och en härlig bild på henne och Andrea som är tagen vid Goðafoss. Båda är ridguider hos Sandra och Raggi.

 

 

1 paket kex med kanelsmak

1-2 burkar Vaniljskyr (500 gr)

0,5 liter grädde

2 burkar körsbärssylt

 

Smula kexen som en botten i en ungsfast form. Vispa grädden och skyren tillsammans och lägg ovanpå kexbottnen.

Häll sedan sylten ovanpå och jämna ut. Förvara i kylskåp i några timmar.

Eventuellt kan man även blanda i lite fruktjuice tillsammans med kexet för att få lite mer saftighet.







Skyrtårta







Lakrits- och chokladgodis

 

Här kommer ett superenkelt recept på tryfflar med smak av lakrits.

Ingredienser

·                                 200 g mörk choklad

·                                 3 dl vispgrädde

·                                 1 msk lakritspulver

·                                 kakao att rulla pralinerna i

·                                 flingsalt att toppa med för att öka sötman

Gör så här

  1. Smält chokladen i ett vattenbad.
  2. När chokladen smält, blanda i grädden och rör om tills smeten är jämn. Ha då i en sked lakritspulver och blanda.
  3. Lägg i en form med bakplåtspapper och ställ i kylen några timmar.
  4. Skär pralinerna i kuber och doppa varje sida i kakao och toppa varje med lite flingsalt. Choklad har den fantastiska egenskapen att den smakar sötare i reaktion med salt, häftigt och gott!





ISLÄNDSK MOROTSSOPPA (Gulrótarsúpa à la Gugga)

På gården Oddsstaðir bor Gugga och Oddur, som ordnar många av våra turer. Guggas mat är mycket populär bland våra deltagare!!!

RECEPT

Vad vi behöver

700-1000 gr morötter rivna

3. stk vitlöks klyfta

Lite matolja för stekning

3 stk fiskbuljongsterningar

2. stk grönsaksterningar

200 gr räkost

Salt och peppar
De rivna morötterna och vitlökskyftorna (pressade) bryns i matolja. 2 l vatten tillsätts. Minska mängden vatten för krämigare soppa. 2-3 fiskbuljongtärningar samt 1-2 grönsaksbuljongtärningar läggs i.
Sjud i 10 minuter.
150-200 g räkost tillsätts och får smälta. Värm upp. Salta och peppra efter smak, späd vid behov med mer vatten och förstärk eventuellt med ytterligare räkost, buljongtärning

Sigþrúður har tidigare varit kock hos Sandra och Raggi och lagat den goda maten till våra grupper som rider uppe i Akureyri.

 

                              KJÖTSÚPA À LA Sigþrúður (LAMMSOPPA)

(Recept för 6 personer)

 

3 liter vatten

2,5 kg lammkött med ben

400 g kålrot (ca 1 riktigt stor)

200 g morötter

1 stor gul lök

1 näve havregryn

1 näve ris

2 msk salt

1-2 köttbuljongtärningar (ersätter isländska matkryddeblandningen ”matarjurtir) som säljs torkad i påse)

 

Ansa köttet, skär i lagom stor bitar. Ansa även rotsakerna och skär i bitar. Dela löken i klyftor. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull eller gryta, havregrynen och riset överst. Koka ca 60 minuter under lock till köttet känns mört.

 

Kokt potatis serveras till. Den kan antingen läggas i sopptallriken och ätas med sked. Man kan också äta både potatisen och lammköttet på tallrik bredvid

RABARBERSYLT (Rabarbarasulta)

 

Används på Island bl a till bakverk, havregrynsgröt, lammrätter

 

 

Ingredienser: Lika vikt rabarber och socker.

Till 1 kg rabarber, tag 1 kg socker och 3 msk vatten.

 

                    Skölj och skala rabarbern om den är grov. Skär rabarbern i centimeterstora bitar.

                    Lägg rabarbern och vattnet i en rostfri kastrull, koka upp och sjud ett par minuter under lock.

                    Lägg i sockret och koka åter upp. Låt sjuda till lagom konsistens.

                    Häll upp sylten i varma, rengjorda burkar och förslut.

 

HJÓNABANDSSÆLA À LA HULDAR FRÁ KELDUDAL

 

(”Äktenskapskaka”)

 

 

125 g havregryn

200 g vetemjöl

200 g blött farinsocker

125 g smör el margarin

1 tsk bikarbonat

1 dl mjölk                                      

Rabarbersylt (se separat recept)

 

Smöret/margarinet smälts inte utan hackas samman med mjöl och övriga ingredienser utom sylten i en skål. Tryck ut del av hacket/degen i en kakform; helst med löstagbar botten. Tryck även ut deg upp över kanterna på formen. Fördela rabarbersylt (eller annan sylt) över botten och strö sedan resten av deghacket jämnt över sylten. Grädda i 190 grader ca 25 minuter.

 

Servera gärna med glass, grädde eller vaniljsås.

---------------------------------------

SQUASHSOPPA ”FLYGANDE PASS”

 

(En helt mjölkfri soppa. Receptet är för 3-4 personer)

 

                          Ca 800 gram squash skuren i tärningar (behöver ej skalas)

                          3 msk olivolja

                          2 gula lökar

                          1 klyfta vitlök

                          ½ tsk rosmarin

                          1 tsk tomatpuré

                          Ca 8 dl grönsaksbuljong

                          Vitpeppar

                          Salt

 

Rensa och tärna squashen. Hacka löken och fräs den mjuk i en kastrull stor nog att rymma soppan. Tillsätt sedan squashen och låt den få fräsa med en stund.

 

Pressa ned vitlöken, lägg i rosmarin, rör ned tomatpurén. Späd med buljong – för krämigare soppa minska den mängd vatten som receptet anger men lägg i buljongtärningar el dito motsvarande 8 dl buljong.

 

Låt soppan koka ca 20 minuter under lock. Mixa sedan soppan slät i en mixer eller med stavmixer.

 

Koka upp soppan på nytt och späd eventuellt med mera buljong eller vatten. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt soppan stå på svag värme ytterligare 10 minuter.

 

Gott att lägga i soppan: Stekt svamp, stekta bacontärningar, crème fraiche

----------------------------------------

FlygandePass AB, Annelundsvägen 4, 762 91 Rimbo, Tel Bosse 070 754 28 76, e-post info@flygandepass.se