Hem
ÖVERSIKT AV RIDRESOR 2024
RIDRESOR 2024 - information om resor
Så här går det till
Nyheter
Om FlygandePass
Vår filosofi
Bokningsregler
Kontakt/Anmälan
Lite om Island
Om Islandshästen
Länkar
Våra turledare
Vår hästgård - Granby
Isländska recept


Anmäl dig till vårat nyhetsbrev.
Namn

E-postadress


OM OSS PÅ GRANBY HÄSTGÅRD

FlygandePass AB ägs och drivs av Bosse och Renée Hellström. Vi bor sedan 2009 i Roslagen; på en hästgård 5 km norr om Rimbo. På gården bor också vår islandshäst -  Sirkill och
vår katt Sevve. Samt 2 värphönor!!

 

Vår gård är en blandning av gammalt och nytt. Bostadshuset byggdes 1909 men är nu helrenoverat. Ladan har bortåt tvåhundra år på nacken. Stall och garage byggdes 2008 - året innan vi flyttade till Granby -  i samband med att gården gjordes om till hästgård.

Före oss bodde en trädgårdsmästarfamilj på gården. De många och fina gammeldags växter de planterade får vi nu njuta av. Löjtnantshjärtan, pioner, aklejor, fina stenpartiväxter och massor av syrener har vi bl a fått "ärva" förutom ett gigantiskt hallonland. Och massor av rabarber!

Utanför köksfönstret leder en gång ut till en banvall precis utanför husknuten. Där gick det tidigare tåg mellan Rimbo och Hallstavik. Numera används banvallen framför allt för ridning och promenader. Den är flera mil lång och underlaget är lagom mjukt och fint. Här är Bosse och Fengur på väg ut från gården för en ridtur.

Fengur, född 1991, han kom till oss  2003, efter att ha varit lektions- och turhäst på Bögs gård i Sollentuna, norr om Stockholm. Tyvärr har han nu, av åldersskäl, fått lämna oss.

Längst ner på sidan kan du läsa historien om Fengur.

Invid hästarnas beteshagar, som vi själva fick stängsla innan vi flyttade in, har vi lånat ut en stor hage till vår granngård, med hästar.

På bilden tränar vår son Fredrik och Huldar flygande pass.

Huldar, född 2002, blev vi förälskade i på gården Keldudalur på norra Island.  Det var i samband med en hästinsamling hösten 2005 när hästar som varit fria uppe på fjället under sommaren skulle drivas hem till sina respektive gårdar. Huldar var då en liten nyfiken, busig och oinriden treåring som vi köpte "på chans" . Vi tog hem honom till Sverige som femåring efter grundinridning.  Det visade sig vara en riktig turlott. Huldar är idag en härlig och duktig femgångshäst med mycket gott lynne.

Tyvärr fick vi ta bort honom våren 2023....på grund av astma och gräsallergiSirkill frá Efri-Mýrum.

Vårt senaste tillskott, Sirkill. kom till vår gård den 25 oktober 2016. Men det började redan 2009. Då var vi på hästinsamlingen nära Blönduós på norra Island. Och med Sandra/Raggi som bodde på gården Efri-Mýrar. När hästarna samlats in fanns lilla Sirkill, 4 månader gammal,med sin mamma i fållan.Raggi tyckte vi skulle satsa på Sirkill och det gjorde vi!!

Sedan följde Sirkill med Sandra och Raggi när de flyttade till gården Hléskógar utanför Akureyri. Där har han blivit inriden och tränad till en fin ridhäst med mjuk, skön tölt.

Nu är det vi som får fortsätta träna honom och utveckla tölten!! Men han är en mycket känslig och ängslig häst....

Sirkill stammar efter flera berömda hingstar, bl.a, Glampi.

Vårt stall är lika stort  som vårt bostadshus - 140 kvm.  Det finns totalt sex boxar varav en större "fölbox" som vi idag använder som foderkammare. Det finns också en ganska stor sadelkammare och en rejält tilltagen stallgång. Rymligt och praktiskt när det är busväder och vi inte vill borsta och sköta om hästarna utomhus.

Här gör Renée och Huldar sig i ordning för att rida ut en sväng.

När vi köpte gården stod det i prospektet att det ingick 200 m strandlinje. Till vattnet var det dock omöjligt att ta sig utan machete. Med motorsåg, röjsåg och efter många nedlagda arbetstimmar kan vi numera beskåda "Lilla Gransjön" från huset. Det visade sig vara en trevlig liten badsjö när vi väl fått bort en massa vass och investerat i en flytbrygga. Den gamla bryggan låg nämligen som en skräphög på land.

Grillplats och sandstrand gör det komplett!

     


Vy mot gården från Lilla Gransjön.

Här är det skönt att ta ett dopp när solen skiner och man har mockat, klippt gräs eller gjort något annat nyttigt. Eller haft kul på hästryggen!

Om Fengur:

Fengur kom från gården Miðskála på södra Island. Gården ligger precis söder om vulkanen/glaciären Eyafjallajökull.
Bonden på granngården Skálakot - Mummi - hjälpte en gång till att lägga in parkettgolv på Miðskála. Som betalning fick han hästen Fengur och döpte honom till Parketten.
År 2000 var vi ett stort gäng från Bögs gård i Sollentuna, som red turen Landmannalaugar med Mummi.
Både Renée och Bosse red Parketten, en häst som gillade att gå fort och rakt fram!
Renée red Parketten sista sträckan in mot Landmannalaugar, över den breda älven. Hon trodde han var en turhäst tills de kom fram till de stora ängarna före floden. Då satte han av i full rulle och Renée tappade båda stigbyglarna. Det löste sig och sen var det mycket energi och fart och hästen helt orädd över älven. 
Efter turen köpte Bia in Parketten till Bögs gård som lektionshäst. Där fick han smeknamnet Parki.

När vi år 2003 till vår stora glädje fick köpa Parki av Bia så fick han tillbaka sitt riktiga namn, Fengur.

Vi har haft mycket roligt tillsammans men tyvärr, i september 2015, hade han fått åldersförändringar i senorna och mycket ont. Så för Fengurs skull fick vi låta honom tölta in i hästhimlen.

FlygandePass AB, Annelundsvägen 4, 762 91 Rimbo, Tel Bosse 070 754 28 76, e-post info@flygandepass.se