Hem
ÖVERSIKT AV RIDRESOR 2023
RIDRESOR 2023 - information om resor
Töltridning i Borgarfjörður 2023
Snæfellsnes 2023
Fårinsamling på Steinsholt
Så här går det till
Nyheter
Om FlygandePass
Vår filosofi
Bokningsregler
Kontakt/Anmälan
Lite om Island
Om Islandshästen
Länkar
Våra turledare
Vår hästgård - Granby
Isländska recept


Anmäl dig till vårat nyhetsbrev.
Namn

E-postadress


HEKLA - eller i Albert Engströms spår (och Landsmot)

Detta är en helt ny och helt unik ridtur på södra Island! God ridvana krävs.
Delvis rider vi samma sträckor som Albert Engström gjorde redan 1911! (se nedan)


TID:  TUR 1:   28 juni - 5 juli (5 platser kvar)

      TUR 2:   16 - 23 augusti  (6 platser lediga)

Som extra möjlighet går den första turen att kombinera med Landsmot (avslutas en 10 juli i Hella, nära Steinsholt)

På detta vildmarksäventyr rider vi uppe i högländerna på södra Island. Vulkanen Hekla har vi i sikte medan vi töltar fram på fina ridvägar.

Övernattningarna är i fjällstugor och de flesta har el och varma duschar.

DAG 1: Ankomstdagen blir vi hämtade på busstationen BSI i Reykjavik, kl 1800.Sedan direkt till Steinsholt för en god middag. Vi går igenom vår ridresa och efteråt dags för heitur pottur, den som vill.

DAG 2: Vi rider mot Þjórsárdalur (Tjurarnas dal) längs med floden Þjórsá. Landskapet är format av lavan från vulkanen Hekla. Efter drygt 3 mil är vi framme vid fjällstugan Klettur (Klippan) där vi övenattar. Här finns varken el eller någon varm dusch.

DAG 3: Från Klettur rider vi igenom Þjórsárdalur, förbi Stöng (historisk farm) , till Hólaskógur där vi äter lunch och byter hästar. Sedan fortsätter vi till Áfangagil och en trevlig fjällstuga där vi kan ladda våra mobiler och ta en varm skön dusch! Idag red vi 27 km. (Gil betyder klyfta,ravin)

DAG 4: Nu har vi en lång riddag framför oss men ridvägarna är fina.Vi kommer till ett vattenfall (Rangárbotnar), fortsätter utmed floden Ytri-Rangá till Foss. Vårt fina övernattningsställe ligger vid floden Eystri- Rangá. Duscha eller doppa sig i floden.....?

DAG 5: Vi tar oss över floden Rangá och rider mot fjället Þrihyrningur (Trehörningen), sedan mot Gunnarsholt och till slut framme i Austvaðsholt för nattning.Både el och duschar.

DAG 6. Vår ridresa fortsätter till Réttarnes, Leirubakki och till sist, efter en lång härlig ritt, är vi framme i Rjúpnavellir, vårt övernattningshus.Vi bor vid stranden av floden Ytri-Langá. Även här finns el och vi kan ta en dusch.

DAG 7: Sista riddagen.Nu ska vi tillbaka till Steinsholt. Ritten går längs ned fjället Búrfell till vattenfallet Hjálpárfoss. Sedan ner Þordarhöfði till gården Ásólfsstaðir. Där byter vi häst för sista gången på denna tur!

Väl framme i Steinsholt väntar en god middag, heitur pottur och bäddade sängar!

DAG 8: Hemfärd. Efter frukost körs vi tillbaka till Reykjavik, BSI.

År 1911 var Albert Engström på Island för att prova på att rida långtur. (Då fanns inga vägar.) I boken ”Åt häcklefjäll” berättar han om sina äventyr (när han kom till Island kunde han inte rida överhuvidtaget )!.

 Här ett utdrag:

”Landskapet sista biten till Hekla är mycket lava.
Man rider faktiskt som på månen. Men stundom glöder en fjällros… Vägen går upp och ned och nu har jag lärt mig rida! Jag tycker ridandet är en njutning, jag spänner ut bröstet och vill flyga och klämmer min häst med knäna i en lustig längtan att lefva, att se och inte missa något!”

På omslagsbilden rider Albert sin egen islandshäst, Rolf Krake (uppkallad efter en dansk kung som levde på 600-talet).

FAKTA:

-6 dagars ridning

-Max 12 deltagare

-Pris: SEK 22 900:-

-Vad ingår inte? Flyg, flygbussar,eventuell övernattning i Reykjavik

FlygandePass AB, Annelundsvägen 4, 762 91 Rimbo, Tel Bosse 070 754 28 76, e-post info@flygandepass.se