Hem
ÖVERSIKT AV RIDRESOR 2019
RIDRESOR 2019 - information om resor
Landmannalaugar
-Bland vattenfall, valar och vulkaner (Akureyri)
Ridspecial Akureyri /kurs och uteridning 2019
Öar och hav 2019
Snæfellsnes/Skógarnes 2019
Tjurarnas dal
Fårinsamling hos Oddur/Gugga 2018/2019
Fårinsamling på Steinsholt (2018 och 2019)
Hästinsamling ( 2018 och 2019)
Så här går det till
Nyheter
Om FlygandePass
Vår filosofi
Bokningsregler
Kontakt/Anmälan
Lite om Island
Om Islandshästen
Länkar
Våra turledare
Vår hästgård - Granby
Isländska recept


Anmäl dig till vårat nyhetsbrev.
Namn

E-postadress


HÄSTINSAMLING

Hösten 2015 så började vi med våra populära hästinsamlingar igen!
Nu är vi uppe i bergen söder om Akureyri (Litli-Dalur)och våra deltagare får hjälpa traktens hästbönder att samla och driva sommarhästarna ner till dalen.
Vi kan bara ta emot maximalt  14 ryttare, med lång och god ridvana.

I oktober 2018 ( 3 - 7/10 )arrangerar vi nästa Hästinsamling.
           (FULLBOKAT!! )

Hästinsamlingen 2019 är också fullbokad!VIKTIGT: På denna tur tar vi bara emot ryttare med god och lång ridvana. Det är viktigt att kunna vara med och rida hela resan då vi ska leta upp hästarna i fjällen och driva dem ner i dalen (tillsammans med traktens bönder).


Presentation av resan:


Vi rider med Sandra Marin och Ragnar Stefánsson (Raggi), kända ”hästmänniskor” på norra Island. Sandra, som ursprungligen är från Sverige, är bl.a. utbildad på Hólar och har idag, vid sidan om tävlandet, en stor utbildningsverksamhet. Hon håller lektioner och kurser för islandshästryttare på Island, i Sverige och i USA.
Raggi tillhör en av de mest kända ”hästsläkterna” på Island och ägnar mycket tid åt att rida in och träna unghästar. Raggi är, precis som Sandra, framgångsrik på tävlingsbanorna.
Gården Hléskógar ligger mycket vackert mellan fjorden och bergen.

Se vidare Sandra och Raggis hemsida www.hestanet.net

Program

Deltagarna ankommer till Akureyri sent på eftermiddagen eller kvällen den 3 oktober och blir där hämtade av Sandra. Efter ankomst och inkvartering på Hléskógar äter vi en gemensam välkomstmiddag


 

Torsdag: Direkt efter frukost ger vi oss ut för att hämta in och bekanta oss med de hästar vi ska rida under helgen. Vi rider en tur på ca. 3 timmar för att lära känna hästarna och njuta av den fina ridterrängen runt gården.  Under eftermiddagen finns det eventeullt tid över att åka och bada/shoppa i Akureyri. Hästsportbutiker och 66 North brukar vara populärt. Gemensam middag på kvällen.

Fredag: Under förmiddagen lastar vi hästar och utrustning och kör till den avlägsna gården Litli-Dalur som ligger ca 5 mil söder om Akureyri. På vägen passerar vi den legendariska gården Ytri-Dalsgerdi, som Náttfari kommer ifrån. Väl framme i Litli Dalur får vi träffa Jónas Vigfússon och Kristín Thórberg vars hästar vi ska samla in. Jónas och Kristin är framgångsrika uppfödare och har bl a fött upp kända hästar som de framgångsrika tävlingshästarna Skugga Baldur, Ísak och Týr samt de högt bedömda avelshästarna Póstur, Óskar, Ósk, Magneta, Sýning, Díana och Herborg. Alla från Litli-Dalur. 

Vi kommer att få instruktioner om vad som gäller och vilken dal vi blivit tilldelad.
Terrängen är bitvis hård och tuff och det gäller att ha tungan rätt i mun och vi hjälps åt att hålla koll på hur hästflocken/flockarna ter sig.
Tanken är att de olika dalarna ska ”tömmas” på hästar och när alla dalar är tomma ska hästarna ha drivits ned mot ett staket/fålla, där vi gör en paus för att låta dem återhämta sig. Sedan bär det av i full fart sista biten ned mot den stora insamlingsfållan vid Melgerdismelar (där Landsmót arrangerades 1998) . Väl där lämnas löshästarna  över natten och vi rider våra hästar till stallet,  sadlar av och fodrar dem. Middagen äter vi hemma på Hléskógar och kanske ett dopp i gårdens heita pottur är på sin plats efter dagens äventyr!!

Lördag: I dag får vi vara med om två hästavskiljningar på två olika ställen! Först åker vi till en avskiljning nära Akureyri som börjar kl. 10.00. Den brukar ta ett par timmar och det är fascinerande att se hur islänningarna hanterar  ”vilda” hästar och sorterar upp dem gårdsvis. Sedan åker vi vidare till Melgerdismelar och ”våra” hästar .Väl där förtär vi vår medhavda lunch. Sedan gäller det att hjälpa Litla-Dalur gården att få in och stämma av sina hästar. Även detta tar 2-3 timmar. När alla hästar är avskilda och islänningarna druckit en sista kopp kaffe (de brukar bli många) så drivs hästarna hem flockvis till sina gårdar. Vi sköter hemdrivningen av Jonas och Kristins hästar till Litli-Dalur. Efter det vankas traditionell isländsk middag tillsammans med Jonas och Kristin och räkna även med ett glas rödvin eller två. För dem som är riktigt partysugna ligger ”Réttarball” (festen för alla hästindrivare) på krypavstånd (som Jonas uttrycker det) från gården där vi äter middag så det går lätt att ta sig både dit och tillbaka!

Söndag:   Idag blir det ingen ridning men vi gör en trevlig utflykt antingen till Myvatn eller någon fin hästgård nära Akureyri. Sedan förbereder vi avresan hem från Akureyri. Det blir sent på eftermiddagen.

I Reykjavik blir det övernattning (ingår inte) och hemresa på måndagen .

 Förutom den spännande ridupplevelsen och massor med ridning blir det en långhelg med mycket hästkultur och god mat.
NÅGRA FAKTA:

-Endast för ryttare med god ridvana

-3  dagars ridning

-max 14 deltagare

-PRIS:  År 2018  SEK 8 800:-


I priset ingår boende under hela vistelsen på gården Hléskógar , ej i Reykjavik


Alla transporter ingår, utom mellan Keflavik och inrikes i Reykjavik ankomstdagen/avresedagen.
Alla måltider ingår.

Utflykt till Akureyri ingår.

Vad ingår inte? Flyg och måltidsdrycker som vin/öl.

Ev hotell/guesthouse i Reykjavik ingår inte.
Bokning:  bosse@flygandepass.se

FlygandePass AB, Annelundsvägen 4, 762 91 Rimbo, Tel Bosse 070 754 28 76, e-post info@flygandepass.se